Dicle Elektrik'ten Doğal Yaşama Destek: Leylekler İçin Yuva Hazırlığında Sona Gelindi
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan 6 ilde elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, operasyon sahasında sürdürülebilirlik ve çevre odaklı çalışmalarına devam ediyor.
Bölgeye yaptığı yatırımlarla ön plana çıkan şirket, nesli tükenmekte olan Kelaynakları korumak adına yeni bir projeye imza atıyor. Kuşların yaşam bölgeleri olan Fırat Vadisi’ndeki elektrik iletim hatlarındaizolasyon çalışması gerçekleştirenDicle Elektrik, son olarak Dicle Vadisinde koloniler halinde yaşayan leyleklerin güvenli bir şekilde üreyebilmeleri için de elektrik direklerin üzerine kurulacak yuvalarda sona geldi. Leyleklere en uygun yuva modelini belirlemek için söz konusu vadideki birçok bölgede yuvaprototipikuran şirket, en uygun yuvayı belirledikten sonra uygulamaya geçecek.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan 6 ilde sürdürülebilirlik ve çevre odaklı çalışmalarına proaktif yaklaşımla devam eden Dicle Elektrik, elektrik dağıtım hizmetinin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle de hizmet bölgesinde adından söz ettiriyor. Geçtiğimiz yıllarda nesli tükenen Kelaynak kuşlarını koruma gayesiyle Fırat Vadisi’nde iletim hatlarını izole eden enerji şirketi, kışı Dicle Vadisi’nde geçiren leylek sürüleri için elektrik direklerine kurulacak yuvaları belirlemek için prototiplendirme çalışmalarına hız verdi.
Teller izole edildi kelaynak sayısı arttı
Yaklaşık 5 yıl önce Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, nesli dünya çapında tehdit altında olan ve sayıları 42’ye kadar düştükten sonra alınan tedbirlerle sayıları o dönem 240’a yükselen Kelaynak kuşlarının elektrik akımına kapılarak telef olduğunu bildirerek Dicle Elektrik’ten yardım istedi. Sadece Türkiye ile Fas’ta yaşayan söz konusu kuşların, kondukları elektrik direklerinden kalkarken kanat açıklık mesafelerinin fazla olması sebebiyle tellere temas ettiği ve bu nedenle telef olduğunu belirledi. Bunun üzerine kuşların konup kalktığı vadideki direklerin bağlantı noktalarında izolasyon çalışmaları gerçekleştirildi. Alınan tedbirlerin ardından elektrik akımına bağlı Kelaynak ölümleri iyiden iyiye azalırken, bu sayede kuşların sayısı 324’e kadar çıktı.
Şimdi de leylekler için yuva yapılacak
Fırat Vadisinde nesli tükenmekte olan Kelaynak kuşlarının hayata tutunmaları ve nesillerini sürdürmeleri için üzerine düşeni yapan Dicle Elektrik, doğal yaşamı destekleyecek yeni bir projeye hazırlanıyor. Sosyal sorumluluğunun gereğini yerine getiren dağıtım şirketi, bu kez kış mevsimini göç yolları üzerinde bulunan Dicle Vadisi’nde geçiren leylek sürüleri için harekete geçti.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden başlayarakDiyarbakır’dan Batman’a kadar uzanan vadi boyunca buldukları elektrik direklerinin üzerine yuva kuran leylekler, bahar mevsimi gelene kadar burada yaşamlarını sürdürüp ürüyor. Ancak zaman zaman akıma kapılan leylekler telef olurken, yavrular korunaksız yuvalardan düşüp diğer hayvanlara yem oluyor. Dicle Elektrik bu durumun önüne geçmek adına “Leyleklere Yuva” projesini hayata geçirmek için harekete geçti.
Örnekler gözlenerek en doğruyuva modeli uygulanacak
Enerji nakil hatlarını taşıyan direklere kurulacak ve leyleklerin göç dönemlerinde güvenle barınabilecekleri farklı birkaç yuva modeli üzerinde çalıştıklarını belirtenDicle Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, leyleklerin başta Dicle Nehri kenarı olmak üzere Dicle Elektrik’in hizmet bölgesindeki birçok bölgede yuva yaptıklarını belirtti. Tüzün, “Göç döneminde yuvalarına gelen kuşların can güvenliğinin sağlanması için buralarda değişik modellerde yuvalar deniyoruz. Elektrik direklerine montajı uygun olan ve yuva boyutlarını düşünerek hazırladığımız yuva prototiplerinifarklı bölgelerde denemeye devam ediyoruz. Söz konusu alanlarda malzeme, montaj ve kuşların davranış biçimlerine kadar tüm detayları inceliyoruz. Enerji akışını tehlikeye atmadan leylekler için en uygun yuva modelini seçip ihtiyaç olan yerlerde uygulamaya başlayacağız.’’ diye konuştu.
Gelecek nesillere karşı sorumluluk
Açıklamalarını sürdüren Genel Müdür Yardımcısı Tüzün, Dicle Elektrik’in hem abonelerine hem de hizmet bölgesinde bulunan canlılara ve doğaya karşı sorumlu bir enerji dağıtım şirketi olduğuna dikkat çekerek, “Şirket olarak gelecek nesillere olan sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Göçmen kuşlardan Kelaynakların sadece bizim değil, insanlık tarihinin de mirası olduğunu biliyor ve türlerinin geleceğe uzanması gerektiğine inanıyoruz. Yine göçmen kuşlardan leyleklere toplumumuzun sempatisini biliyoruz. Bu sebeple özelde göçmen kuşların, genelde ise tüm doğanın korunması için bölgenin enerji şirketi olarak sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Kelaynakları koruma projemizden olumlu sonuçlar aldık. Sayıları 42’den 240’a ardından 324’e kadar yükseldi. Leylekler ve diğer göçmen kuşlar için de yaptığımız çalışmaların sonuçlarını takip edecek, gerekirse ortaya yeni projeler koyacağız.’’ dedi.