Coşkun: Yıllardır ihmal edilen Şanlıurfa, Eğitimde pozitif ayrımcılık görmeli

06 Eylül 2024 - 13:10

Memur-Sen İl Başkanı ve Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa İl Temsilcisi İbrahim Coşkun, Türkiye'nin en genç nüfusunu barındıran ve nüfusuna göre de en çok öğrenciye ev sahipliği yapan Şanlıurfa'nın; Eğitimdeki yığılan sorunlarının çözümü için pozitif ayrımcılık görmesi gerektiğini vurguladı.

GAPGündemi dijital platformlarında canlı olarak yayınlanan “Gündem Eğitim” programının konuğu olan Memur-Sen İl Başkanı ve Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa İl Temsilcisi İbrahim Coşkun, Şanlıurfa’nın eğitim sorunlarına ilişkin soruları cevaplandırarak önemli açıklamalarda bulundu.


Gazeteciler Deniz Kırvar ve Seyfullah Polat’ın sorularını yanıtlayan Coşkun, Şanlıurfa’da sürekli olarak öğretmen açığı, derslik sayısının yetersizliği, mevsimlik tarım işçiliği gibi birçok sorunun eğitim-öğretimi olumsuz etkilediğini vurguladı.


Bu yıl 4200 öğretmen Şanlıurfa’dan ayrıldı


Şanlıurfa’nın, Türkiye’nin en genç nüfusunu barındırdığını ve nüfusuna göre de en çok öğrenciye ev sahipliği yapan şehir olduğunu dile getiren İbrahim Coşkun, “Şanlıurfa’daki sınıfların ortalaması kimi bölgelerimizde 50-60’ı buluyor.


AB standartlarında bu rakam 24. Her yıl 60 bin çocuk dünyaya geliyor. Bu rakama sığınmacı olarak tanımlanan Suriyeli kardeşlerimiz dahil değil. Suriyeli öğrenci sayımız 80 bin. Öğretmen açığımız 12 bin. Bu yıl 4200 öğretmen Şanlıurfa’dan ayrıldı. Maalesef eldeki öğretmenleri de şehrimizde tutamıyoruz” diyerek çarpıcı rakamları açıkladı.


İbrahim Coşkun


Şanlıurfa’daki öğretmen sayısı Bursa’nın yarısı kadar


Sorunlar zamanında çözülmediği takdirde katlanarak büyüdüğünü vurgulayan Memur-Sen İl Başkanı ve Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa İl Temsilcisi İbrahim Coşkun, “Öğretmen açığını kapatmadan eğitim olmaz. Bizim mutlaka öğretmen açığını kapatmamız gerekir. Özellikle, Şanlıurfa’da öğretmen açığını kapatmak için her yıl ücretli öğretmen uygulaması uygulanır.


Bu yıl açığı kapatmak için 6-7 bin ücretli öğretmen alınması lazım. Biz temelde ücretli öğretmen uygulamasına karşıyız. Böyle bir şey olmaz. Bu insanların sadece yüzde 40’a yakını asgari ücret kadar bir rakam kazanıyor. Geri kalanı bu ücreti de kazanamıyor. Diğer kadrolu öğretmenlerle tamamen aynı hizmeti veriyorlar. En ücra kırsaldaki okullarda görev yapıyorlar. Kazandıkları para da yol parasına gidiyor.


Bir nevi ucuz işçilik. Bursa’da 675’bin öğrenci var. Urfa’da bu rakam 750 bin. Bursa’daki öğretmen sayısı 40 bin. Şanlıurfa’daki öğretmen sayısı ise 27 bin. Yani Şanlıurfa’daki öğretmen sayısı Bursa’nın yarısı kadar. Bu sorunları göz önüne aldığımız zaman Hükümetin, Milli eğitim Bakanlığının verilen imkanlar ile ilgili mutlaka bir pozitif ayrımcılık yapması gerekir.


Maalesef yıllardır sorunları biriktirmişiz, biriktirmişiz bu son 2007 yılından bu tarafa eğitim alanında yapılan yoğun yatırımlara rağmen hala daha derslik sorunu bile çözememişiz” diyerek yerel yönetimlerin eğitime gerekli desteği vermediğini ve okul yapımı için gerekli alanların oluşturulmadığını dile getirdi.


Kaynak: GAPGündemi /Deniz KIRVAR