Coşkun: Okul yöneticileri asli görevlerini yapmalıdır
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen İl Başkanı İbrahim Coşkun okul yöneticilerine asli görevlerinin dışında görev yüklenmemesi gerektiğini söyledi.
OKUL YÖNETİCİLERİ ASLİ GÖREVLERİNİ YAPMALIDIRLAR.
Okul yöneticilerinin asli görevleri olan; okulu belirlenmiş amaç, ilke ve kurallar doğrultusunda yönetme sorumlulukları bulunmaktadır. Okul yöneticiliği; öğretmen, öğrenci, veli ve eğitimci olmayan personelin yönetimini, sorunların çözülmesini, bireysel gereksinimlerin karşılanması ile örgütsel amaçların gerçekleştirilmesini gerektirmektedir. Okulda lider olan okul yöneticilerinin asli görevlerine odaklanmaları ve okulların amaçlarını gerçekleştirmeleri için daha fazla çaba içine girmeleri gerekirken, kendilerine inceleme/soruşturma görev ve sorumluluklarının da yüklenmesi, okul yöneticilerine uzman olmadıkları ve çok fazla zaman ayırmaları gereken ayrı bir uğraş alanının açılmasına neden olmaktadır.
Asli görevleri dışında verilen inceleme ve soruşturma görevleri nedeniyle; ifade almak, bilgi ve belge toplamak çok fazla zaman almakta, bu da yöneticilerin uzun süre okuldan uzaklaşmalarını, öğretmen ve öğrencilere yeterli zaman ayıramamalarına neden olmaktadır. Ayrıca inceleme/soruşturma konusunda uzman olmayan okul yöneticileri, verilen görevlerin uzun zaman aldığı, yanlış kararlar verilebildiği, duygusallığa ve diğer meslektaşlarıyla insani ilişkiler açısından sorunlara yol açabileceği açıktır.
İnceleme/soruşturma süreci; soruşturmaya hazırlık, delillerin toplanması ve değerlendirilmesi, ifadelerin alınması, tahlil münakaşa yapma, sonuç çıkarma, belgelerin tasnif edilmesi, raporun yazılması ve raporun yetkili makama sunulması aşamalarını kapsamaktadır. Bu aşamaların sağlıklı yürütülebilmesi, bu iş ve işlemlerin bu konuda uzman kişiler tarafından yürütülmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Sonuç itibariyle inceleme/soruşturma hassas bir görev olması nedeniyle hata olduğunda geriye dönük çözümü çok zor olan bir görevdir. İncelemeci/soruşturmacı olmak, içerik ve kapsam genişliği bakımından kısa süreli teorik eğitimlerle edinilemeyecek derecede uzmanlık gerektiren bir görevdir. Dolayısıyla inceleme/soruşturma görevi müfettişler tarafından yürütülmeli müfettişler yetersiz kaldığı durumlarda, gönüllü olan yöneticiler okullardan tamamen çekilerek eğitimler verilmeli, muhakkiklik görevi yürüttükleri süre içerisinde mali hakları da ödenmelidir.
Bakanlıktan beklentimiz Müffettiş sayılarının iller bazında ihtiyaç oranında sayısının artırılmasıdır.
Okul yöneticiliği ile birlikte muhakkiklik görevi verilmemelidir. Okul, müdürü kadar okul diyorsak, okul yöneticileri asli görevlerini yapmalıdırlar.
İbrahim Coşkun
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen İl Bşk.