Cinsel istismar davası meclise taşındı

14 Ekim 2024 - 13:50

Şanlıurfa milletvekili Dilan Kunt Ayan, Şanlıurfa il müftü yardımcısı olarak atanan, küçük bir çocuğa Cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan ve daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Akçakale Eski müftüsü Halil Bilik konusunu meclise taşıdı.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLER MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımızın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet YILMAZ, tarafından Anayasa’nın 98’inci ve içtüzüğün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını rica ederim. 14.10.2024

 

 

 ​ ​​​​​​​Dilan KUNT AYAN

​​​​​​​​Şanlıurfa Milletvekili

 

Urfa’nın Akçakale ilçesinde Akçakale Müftüsü Halil Bilik ÇEDES kapsamında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak derslere girdiği Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu’nda, 12 yaşındaki bir kız öğrencisine cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla 20/10/2023’ te tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, 6 ay tutuklu kalmasının ardından adli kontrol şartıyla tahliye edilmiştir.

 

İddia ve haberlerin tarafımıza ulaşmasıyla, 23.10.2023 tarihli soru önergesiyle Bilik’in hakkındaki soruşturmaların akıbeti sorulmuş, 05.03.2024 tarihinde bildirilen cevabi yazıda: “Kişi hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldığı, tedbir olarak görevinden uzaklaştırıldığı, adli sürecin devam ettiği ve sonuçlandığından gerekli işlemlerin tesis edileceği” yönünde cevap verilmiştir.

 

13.10.2024 tarihinde, iddia edilen çocuğa karşı istismar vakasının yaşandığı tarihten neredeyse 1 yıl sonra, Halil BİLİK’in Şanlıurfa İl Müftü Yardımcılığı görevine getirilerek terfi niteliğinde bir atama yapıldığı basına ve kamuoyuna yansımıştır. Hakkında çocuğa yönelik cinsel istismar gibi oldukça ağır ve ciddi bir suçtan dava açılan ve yargılaması devam eden, bu suçtan 6 ay tutuklu kalmış bir Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı memurun, yargılaması sonuçlanana kadar görevden uzaklaştırılması gerekmektedir.

 

657 sayılı Kanun gereğince ve daha önce Başkanlığın vermiş olduğu cevaba göre, tedbiren görevden uzaklaştırılmış kişinin Şanlıurfa İl Müftü Yardımcılığı’na terfi ettirilmesi, kadına ve çocuğa yönelik şiddetin bu kadar fazla olduğu bir coğrafyada, kamu güvenliği ve kişi güvenliğini devlet eliyle tehlikeye atmak, aynı zamanda cezasızlık algısını desteklemek anlamına gelmektedir.

Özellikle kendilerini koruma imkânı daha az olan çocukların uğradıkları şiddet ve istismar vakalarında etkin soruşturma yürütmek ve koruyucu tedbirler alınması elzemdir. Konuyla ilgili etkili bir süreç yürütmek, caydırıcı adımlar atılmasını sağlamak ve önleyici/koruyucu önlemler almakla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sorumluluğu bulunmaktadır.

 

Bu bağlamda,

 

1- Eski Akçakale Müftüsü olan Halil Bilik’in çocuğa yönelik cinsel istismar suçlamasıyla tedbiren görevden uzaklaştırılmasının ardından, şu anda veya yakın zamanda Şanlıurfa İl Müftü Yardımcılığı görevine getirildiği iddiaları doğru mudur?

 

2- Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak 7/5530 sayılı Yazılı Soru Önergesi’ne karşı bildirmiş olduğunuz 05.03.2024 tarihli yazıda: “Kişinin tedbir olarak görevinden uzaklaştırıldığı, adli sürecin devam ettiği ve sonuçlandığından gerekli işlemlerin tesis edileceği” şeklinde verilen cevap doğru mudur, doğru ise bu kişi nasıl olup da göreve dönmüş, üstelik de daha üst bir mevkiye terfi ettirilmiştir?

 

3- Halil Bilik hakkında “görevden geçici uzaklaştırma kararı” geri mi alınmıştır, eğer öyleyse hangi tarihte, hangi gerekçe ve dayanaklarla bu karar geri alınmıştır? Tedbiren alınan bu kararı geri alan kurum, kişi ve yetkililer kimlerdir?

 

4- Halil Bilik hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülen idari soruşturma sonuçlandırılmış mıdır, yürütülen soruşturma sonucunda hangi karar verilmiştir?

 

5- Eski Akçakale Müftüsü olan Halil Bilik’in çocuğa yönelik cinsel istismar suçlamasıyla ilgili hakkında açılmış olan ceza yargılaması sonuçlanmış mıdır? Sonuçlandıysa karar ne olmuştur?

 

6- Halil Bilik’in görev sırasında veya harici olarak, özlük dosyasına işlemiş idari disiplin cezası veya adli sicil kaydı var mıdır?

 

 

7- Halil Bilik’in Şanlıurfa İl Müftü Yardımcılığı’na terfi ettirilmesi gibi, infial ve güvensizlik yaratan bu kararda etkisi ve imzası bulunan yetkililer tespit edilip, haklarında bir soruşturma başlatılmış mıdır?

 

8- Halil Bilik hakkında, bağlı bulunduğu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili kanun ve usulleri gereğince, adli ve idari olarak devam etmekte olan soruşturma ve yargılamalar sonuçlanıncaya kadar görevden tedbiren uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu kapsamda tarafınızca bir adım atılacak mıdır, uzaklaştırma kararının alınması yönünde talimat ve takipleriniz olacak mıdır?

 

9- Halil Bilik’in Şanlıurfa İl Müftü Yardımcılığı’na terfi ettirilmesi gibi, infial ve güvensizlik yaratan bu kararda etkisi ve imzası bulunan yetkililer tespit edilip, haklarında bir soruşturma başlatılmış mıdır?