CHP'li Tanal: Neden Jandarmaya İtiraz Ettiğimi Anladınız mi?

10 Eylül 2024 - 13:38

Çatalca İlçe Emniyet Müdürü'nün, fabrika önünde direnen Polonez işçilerini 'Adli işlem yaparsam çocuğunuz zekiyse bile bir işe giremez' şeklinde tehdit etmesi, Muğla Akbelen Ormanı'ndaki jandarma fişlemesini akıllara getirdi. Jandarmanın Akbelen Ormanı'na gelen vatandaşların kimlik bilgilerini kaydetmesine itiraz ettiği için hedef gösterilen CHP'li vekil Mahmut Tanal, haklılığının ortaya çıktığını belirtti.

 

CHP Şanlıurfa Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Mahmut Tanal, İstanbul’da bulunan Polonez fabrikasında düşük ücrete, baskı ve mobbinge itiraz ederek Tekgıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkartılan ve 54 gündür fabrika önünde direnişi sürdüren işçilere yönelik dünkü polis müdahalesine tepki gösterdi.

Çatalca Emniyet Müdürü’nün işçilere hitaben kullandığı “Adli işlem yaparsam çocuğunuz zekiyse bile bir işe giremez” ifadelerine dikkat çeken Tanal, Akbelen Ormanı’na giriş yapan vatandaşların kimlik bilgilerinin jandarma tarafından kaydedilmesine bu gerekçeyle karşı çıktığını, haklılığının anlaşıldığını vurguladı.

CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın sosyal medya paylaşımı şöyle:

“NEDEN AKBELEN’DE JANDARMAYA İTİRAZ ETTİĞİMİ ANLADINIZ MI?

Sendikalaştıkları, haklarını istedikleri için işten çıkarılan Polonez işçileri, İstanbul Çatalça’daki direnişin 53. gününde, polisin keyfi ve orantısız müdahalesine maruz kaldı.

Çatalca İlçe Emniyet Müdürü’nün, işçilere yönelik “Adli işlem yaparsam çocuğunuz zekiyse bile bir işe giremez” sözleri ise dikkat çekiciydi.

Yani Polonez işçileri, fişlemeyle, çocuklarının geleceğiyle tehdit edildi.

AKBELEN ORMANI HATIRLATMASI

Şimdi anladınız mı Mahmut Tanal’ın Akbelen direnişi sırasında jandarmanın uygulamasına neden itiraz edip tepki gösterdiğini?

Hatırlatalım: Jandarma, Muğla'nın Milas İlçesine İkizköy Mahallesi’nde yer alan Akbelen Ormanı'na giriş yapan vatandaşların kimlik bilgilerini A4 kağıtlarına kaydediyordu. Jandarmanın bu hukuk dışı yöntemine “Fişleme yapamazsınız, bana mahkeme kararını gösterin” diyerek itiraz ettiğim için hedef gösterildim.


Oysa bu itirazımın sebebi açıktı. Daha önce belirttiğim gibi jandarmanın elindeki bu kayıtlar nedeniyle Akbelen Ormanı’nda ağaç katliamına karşı çıkan vatandaşlar ya da çocukları, sınavda başarılı olsalar dahi eleneceklerdi. Bu fişleme kayıtlarıyla gelecekleri karartılacaktı.

Benim tepkimin ardından jandarma bu fişleme uygulamasına son verdi.

Çatalca İlçe Emniyet Müdürü, kendi ağzıyla itiraf ediyor. Demokratik kurallar çerçevesinde hakkını arayanlar, iktidarın rant çarkına karşı çıkanlar, doğayı koruyanlar fişlenerek, kendileri ve çocuklarının kamu kurumlarına girmeleri engelleniyor.”