Büyükelçi Önen'den İstiklal Marşı Yılı mesajı
Büyükelçi Önen'den İstiklal Marşı Yılı mesajı; 'İstiklal Marşı bizim ortak andımızdır, bu topraklar hepimizin ortak yurdudur'
2021 yılının Türkiye’de İstiklal Marşı Yılı olarak ilan edilmesi nedeniyle yazılı bir mesaj yayınlayan Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Pekin Büyükelçimiz Abdulkadir Emin Önen, İstiklal Marşımıza sahip çıkmanın onurumuza sahip çıkmak olduğunu ve yazarı Mehmet Akif Ersoy’u da bir gün değil, her an rahmetle anmak gerektiğini 2021'in "İstiklal Marşı Yılı" olması münasebetiyle İstiklal Marşımıza sahip çıkmamız gerektiğini ve İstiklal Marşının bizim ortak andımız olduğunu, her karışında bir şehidin yattığı bu toprakların hepimizin ortak yurdu olduğunu söyledi.
Mehmet Akif’i rahmetle anıyoruz
İstiklâl Marşı’nın kabul yıldönümlerinin resmen kutlanması için Türkiye Yazarlar Birliği öncülüğünde geniş bir Gönüllü Kuruluşlar Topluluğu hükümetler ve Meclis Başkanları nezdinde 1990’lardan itibaren teşebbüslerde bulunduğunu ve 2021 yılının İstiklal Marşı Yılı olarak da kutlanması gayretlerini gösterdiklerini hatırlatan Çin Halk Cumhuriyeti Pekin Büyükelçimiz A.Emin Önen, “Mehmet Âkif tarafından yazılan İstiklâl Marşı, bilindiği gibi 12 Mart 1921'de TBMM tarafından ‘Millî Marş’ olarak kabul edildi. Ülkemizin ve milletimizin en zor günlerinde yazılan İstiklâl Marşı halkımızın üzerinde en fazla mutabık kaldığı, aradan geçen bunca yıla rağmen heyecanla okuduğu bir metindir. TBMM’si tarafından 4 Mayıs 2007’de ‘İstiklâl Marşının Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Âkif Ersoy’u Anma Günü’ kanunu kabul edildi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendinin de dediği gibi; ‘Akif yaşayışıyla, duruşuyla, ortaya koyduğu mücadelesiyle İstiklal Şairi sıfatını ziyadesiyle hak etmiş bir insandır. Hayatını, ‘sözüm odun olsun veya sözüm odun gibi olsun, hakikat olsun tek’ ilkesi üzerine bina etmiş bir ahlak abidesi olan Akif, İslam dünyasına veya diğer ülkelere bakarken, merkeze daima Türkiye’yi, İstanbul’u koymuştur. Ona göre umudun, kurtuluşun, dirilişin ruhunun kaynağı burasıdır, yani Anadolu’dur. O gün Akif'in karşısında kimler dikilmişse bugün de aynı zihniyet bizim karşımıza dikiliyor. 16 Mart 1920'de İstanbul'da işgal kuvvetlerini alkışlarla, bayraklarla, sevinç çığlıklarıyla karşılayanların bakiyeleri, bugün de yabancı ülkeleri Türkiye'ye müdahale etmeye çalışıyorlar. O dönemde nasıl millet varıyla, yokuyla bağımsızlık mücadelesi verirken, mandacılığı kurtuluş olarak görenler mevcutsa, bugün de aynı anlayışa sahip olanlar var’. İşte onun için unutulmaz İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u her an rahmetle anıyoruz. Dolayısıyla TBMM Genel Kurulunda, TBMM Başkanı Şentop ve 5 siyasi partinin imzasıyla sunulan ortak önergeyle, 2021'in "İstiklal Marşı Yılı" olması kararlaştırıldı. Yerinde bir kararla 2021 yılını İstiklal Marşı Yılı ilan edilmiştir” dedi.
İstiklal Marşımıza karşı duyarlı olmalıyız
İstiklâl Marşını sevmenin, ülkemizi sevmek olduğuna dikkat çeken ÇHC Pekin Büyükelçimiz A.Emin Önen, “İstiklal Marşını coşkuyla söylemek, ülkemize, bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. Bağımsızlığımıza sahip çıkmak ise, onurumuza sahip çıkmaktır. İstiklâl Marşı ve Bayrak törenlerinde bizlerin göstereceği ciddiyet ve coşkunun derecesi bize bırakılan yüce mirasa ne denli sahip çıktığımızın göstergesi olduğundan; Bayrak törenlerine karşı her zamankinden daha duyarlı olmak, bağımsızlık sevdası ile bu toprağa düşmüş şehitlerimize karşı boynumuzun borcu olmalıdır. Ancak o zaman İstiklâl Marşımızın yazarı üstad Mehmet Akif Ersoy'un ‘Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın’ duası gerçekleşir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi; İstiklal Marşı millet olarak aidiyetimizin, değerler manzumemizin, istiklal ve istikbal anlayışımızın remzidir, sembolüdür. Elbette her milletin bağımsızlığının nişanesi olan bir millî marşı vardır ancak yedi düvele karşı yürütülen Kurtuluş Savaşı sırasında her mısrası gözyaşlarıyla kabul edilen bir başka marş yoktur. İstiklal Marşı bir tekkede yazılmış, ilk kez camide okunmuş, milletin meclisinde de alkışlar eşliğinde kabul edilmiştir. Ülkenin içinde bulunduğu şartlar itibarıyla İstiklal Marşı, 'İstikbal Marşı' olarak da kaleme alınmıştır. Bu yönüyle İstiklal Marşı milletimizle birlikte tüm mazlumların özgürlük mücadelesine ilham kaynağı olmuştur. Dünyanın birçok ülkesinde hüküm süren sömürü düzeninin sarsılmasından İstiklal Harbimizin ve İstiklal Marşımızın önemli payı bulunuyor. Millet olarak Mehmet Akif gibi bir şaire, İstiklal Marşı gibi bağımsızlık beyannamesine sahip olduğumuz için ne kadar şükretsek, hamt etsek azdır. Bu anlayışla 2021 senesi Cumhurbaşkanımız tarafından, İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 100. yıl dönümü münasebetiyle İstiklal Marşı yılı olarak ilan edildi” diye konuştu.
Bugün yediden yetmişe herkesin aynı inanç ve heyecanla okuduğu, ezberlediği ve haykırdığı İstiklal Marşı'nın her mısrasında tarih, medeniyetin ortak değerleri, vatan ve bayrak aşkının bulunduğuna işaret edilen gerekçede, "100 yıl önce kaleme alınan ve şairi merhum Akif'in kahraman ordumuza ithaf ettiği bu marş, milletimizin tüm fertlerinin aynı heyecan ve imanla verdiği İstiklal Harbi'nin manifestosudur. Varlığımıza ve birliğimize yönelik her tehdit karşısında, 'nazlı' ve 'şanlı' hilalin altında toplanmaya hazır milletimizin ortak vicdanı, yüreği ve iradesidir" denildi.
İstiklal Şairimiz Mehmet Akif, 1873 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tâhir Efendidir. 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Kabri Edirnekapı Mezarlığındadır. Allah rahmet eylesin. (Amin)