Başkan Peltek "İşverenlere Yönelik Kigep Plus Teşvik Programı Başladı"

08 Nisan 2020 - 19:15

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek Kayıtlı İstihdama Geçiş Programı'nın (KİGEP) yeni dönemi başladığını ifade ederek, 'Kayıtlı çalışan Suriyeli ve Türk işçiler artık işverenleri üzerinden SGK ve ILO işbirliğiyle desteklenecek.' dedi.

Çalışanlarına kayıtlılık sağlayan işverenleri ödüllendiren teşvik programı KİGEP’in yeni dönemi geçtiğimiz günlerde başladı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, “SGK İl Müdürü Sayın İsmail Ünlü ve beraberindeki uzmanların bizleri ziyaretlerinde işverenlere yönelik önemli bir destekten bahsettiler. Bu destek KİGEP Plus destek uygulaması. Bu uygulama 2019’un ilk aylarında gerçekleşen programın, devamını temsil eden resmi ismiyle KİGEP “Plus”’, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü yakın işbirliğiyle yürütülüyor. Teşvik programı, işverenleri, geçici koruma altındaki Suriyeliler ve Türk vatandaşlarını kayıtlı istihdam etmeleri için destekliyor ve çalışma izinleri ile sosyal güvenlik primlerinin işverenlere geri ödenmesini sağlıyor.Suriyeli ve Türk vatandaşı işçilerini kayıtlı çalıştıran işverenler, gerekli belgelerini SGK’nın devreye alınan online platformu üzerinden kolayca yükleyebilecekler. Belgelerin eksiksiz tamamlandığı takdirde ise yetkili danışmanlar işverenlere ulaşarak anlaşma imzalanması için randevu verecek.”dedi.”
Başkan İ.Halil Peltek açıklamasının devamında, SGK’nın 11 ildeki 12 proje ofisindeki yetkililer, online veya telefon üzerinden kanallarla programla ilgili soruları yanıtlamaya hazır olacağını, son dönemde COVID-19 pandemisi nedeniyle uygulanan sıkı tedbirler nedeniyle, yetkililerden davet gelmedikçe işverenlerin proje ofislerini ziyaret etmemeleri ve birebir temastan kaçınmaları gerekliliğinin altı çizdi.
İşte,Başkan Peltek’inaçıklamasında yer alan KİGEP Plus destek uygulamasının detayları;
İşverenlerin destekten yararlanması için gerekli şartlar
Bir işverenin sisteme başvurabilmesi için, istihdam ettiği kişileri altı ay boyunca kesintisiz çalıştırması, sosyal güvenlik primlerini ödemesi ve SGK’ya borcunun olmaması gerekiyor.
Program, SGK tarafından, ILO Türkiye Ofisi’nin “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İşlerin Desteklenmesi Projesi” ile yakın işbirliği ile uygulanıyor. Proje, KfW Kalkınma Bankası aracılığıyla Alman Federal Hükümeti tarafından finanse ediliyor ve geçici koruma altındaki Suriyeliler ile Türk vatandaşlarının kayıtlı işgücü piyasasına erişimini kolaylaştırmayı, beceri ve yetkinliklerini geliştirmeleri ve güçlendirmelerine destek olmayı amaçlıyor. Teşvik programı, aynı zamanda, yine ILO Türkiye Ofisi’nin “Türkiye’de Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklar için İnsana Yakışır İş Fırsatlarının Desteklenmesi Projesi” tarafından da destekleniyor.
Destekten kimler yararlanabilir?
Ankara, Aydın, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Manisa,Mersin ve Şanlıurfa illerinden birinde kayıtlı işyeri olan işverenler;
İlave istihdam edeceği Suriyeli işçi ve yanında halen çalışmakta olan ya da işealacağı Türk işçi için destek ödemesi alabilecektir.
Yanlarında çalışan Suriyeli işçi sayısı kadar Türk işçi için başvuruyapabilecektir.Her işveren en fazla 10 Suriyeli ve 10 Türk vatandaşı için destek alabilecektir.
Desteğin kapsamı ne kadardır?
1.545 geçici koruma altındaki Suriyeli ve 1.545 Türk vatandaşı için işverene 6ay süreyle aylık 1 TL tutarında destek ödemesi ve 1.53 Suriyeli çalışanınçalışma izni ücretleri 457,1 TL olarak bir defaya mahsus karşılanacaktır. Çalışmaizni ve destek ödemesi için belirlenmiş olan miktarlar 2020 yılı için geçerlidir. Program31 aralık 2020 tarihinde sona erecektir.
Program kapsamında sağlanacak olan 1000 TL tutarında destek Devlettarafından sağlanan diğer istihdam teşviklerine ilave olarak verilecektir.
İşverenin destekten yararlanması için şartlar nelerdirve destek ödemesi nasıl yapılacaktır?
Destekten yararlanmak için işverenlerin,İstihdam ettiği kişileri kesintisiz çalıştırması,Sosyal güvenlik primlerini ödemesi veSGK’ya borcunun olmaması gerekmektedir.Hak edilen destek ödemesi işverenin (şirket veya şahıs işletmesi) Vakıfbank’tabulunan veya yeni açtıracağı hesabına söz konusu primler ödendikten 60 günsonra aktarılacaktır.
İşverenler destekten ne kadar süre boyuncayararlanabilir?
İşverenler, Program kapsamında en fazla 6 aya kadar destek ödemesi alabilecektir.
Destek kapsamında ödenecek ödemeler değişebilir mi?
Destek miktarı 6 ay boyunca değişmeyecek ve asgari ücretteki artıştanetkilenmeyecektir.
Nasıl yararlanılabilir?
İşveren, iş ve sosyal güvenlik mevzuatında belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde çalıştırdığı Suriyeli ve Türk işçiler için Programa başvuru yapabilir. Programdan faydalanmak için Suriyeli ve Türk işçi sayıları eşit veya Suriyeli işçi sayısı Türk işçi sayısından fazla olmalıdır.
Çalıştırılan kişilerin tam zamanlı olarak (haklı gerekçeler istisna olmak üzere en az 20 gün üzerinden sigorta primi yatırılarak) istihdam edilmesi ve primlerinin tam ödenmesi gerekmektedir.
Daha fazla bilgi için: Şanlıurfa SGK İl Müdürlüğü Proje Ofisi 0 414 318 26 99
https://uyg.sgk.gov.tr/AvrupaBirligiveDisIliskilerProjePortali/KigeppBasvuru/home.xhtml