Başkan Peltek "Fiyat Artışları Kamu Müteahhitlerini İflasa Sürüklüyor"
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, Türkiye ekonomisinin lokomotifi ve emek yoğun sektörlerden olan inşaat sektöründe yaşanan fiyat artışlarının kamu müteahhitlerini iflasa sürüklediğini belirtti.
Konuyla ilgili bir yazılı açıklama yapan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, “Demir, çimento, seramik, hazır beton gibi en temel inşaat malzemelerinin fiyatlarında yaşanan yüksek artış ve kurdaki dalgalanma, kamuya iş yapan kamu müteahhitlerini zor duruma getirmiştir. Kamu müteahhitleri ihale aldıkları gün ile bugünkü piyasa fiyatları arasındaki maliyet farkının her geçen gün artması nedeniyle malzeme temininde ve ihale sürecini yönetmekte sıkıntı yaşamaktadır. Bu nedenlerle ilimizde bulunan bazı kamu projeleri inşaat maliyetlerindeki fiyat artışları nedeniyle durma noktasına gelmiş, kamuya iş yapan müteahhitler maalesef iflaslarla karşı karşıya kalmışlardır. Bünyesinde 300’e yakın alt sektörü bulunduran, hem üretim hem de istihdama çok önemli katkı sağlayan inşaat sektörünün zora girmesiyle başta işsizlik ve finans döngüsü olmak üzere ilimiz ve ülke ekonomimize olumsuz etkisi olacak, telafisi imkansız sonuçları doğuracaktır. 19 Ocak 2022 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Kamuya iş Yapan yüklenici firmalara ek fiyat farkı verilmesini ve sözleşme devri hakkını ön gören kanun” yapımı devam eden alt yapı çalışmaları, yol, okul, hastane gibi yapımı devam eden projelerin tamamlanmasına yetmeyeceği gibi işlerin durmasına sebep olacaktır.
Firmaların azami % 10 gibi kar beklentisi ile aldıkları ihalelerde piyasadaki artış oranları %250’yi geçmiş olması firmaların tamamen elini kolunu bağlamıştır ki firmalar işsiz olmayı kabul edip tasfiye talebinde bulundukları önemli bir ayrıntıdır.
Mağduriyetin Önlenmesi İçin Düzenlemelere İhtiyaç Var
İş bitimine kadar reel fiyat farkı uygulanması yapılması, buna rağmen işlerini yürütemeyecek olan sektör temsilcilerine projelerin etkilenmemesi için %50 fiziki gerçekleşme seviyesinin altında olan işlere şartsız tasfiye hakkı getirilmesi sektörün en önemli beklentisidir. Ayrıca, bu işler süreli olduğu için iş programına göre gerçekleşmeyen kısımlar için süre uzatımı gerekmektedir. Hem toplumun hem sektörün hem de kamunun mağduriyetinin önlenmesi anlamında bu düzenlemelere ihtiyaç olduğu görülmektedir.
Bu konuda, Odamızın 9. ve 10.’uncu Meslek grubu komite üyeleri bizlere müracaatta bulunarak sorunlarına çözüm üretilmesini talep etmiştir. Bu çerçevede; 31 Aralık 2021 tarihi ve öncesinde işi yüklenen müteahhitlere, 1 Ocak 2021 tarihinde işin bitimine kadarki süreci kapsayacak şekilde fiyat farkı ödemesinin yapılması, fiziki gerçekleşmesi yüzde 50’nin altında kalıp gerek finansal, gerekse de teknik açıdan devam ettirilmesi mümkün olmayan kamuya ait işler için koşulsuz ve cezasız Tasfiye Hakkı’nı, işlerini devam ettirmek isteyen üstlenici firmalara da süre uzatma hakkı tanınması hususunda gerekli adımların atılmasını bekliyoruz.” dedi.