Başkan Çiftçi: "Bağımlılıklarla Mücadelede Tüm Gücümüzle Sahadayız"

07 Eylül 2024 - 19:59

Yeşilay Şanlıurfa Şubesi Başkanı Aziz Çiftçi, Yeşilay'ın kuruluş tarihine dikkat çekerek, bağımlılıkla mücadele konusundaki çalışmalarını basınla paylaştı.

Yeşilay Şanlıurfa Şubesi Başkanı Aziz Çiftçi, Yeşilay'ın kuruluş tarihine dikkat çekerek, bağımlılıkla mücadele konusundaki çalışmalarını basınla paylaştı. Çiftçi, Yeşilay’ın, Birinci Dünya Savaşı sonrası işgal güçlerinin ülkeye alkol getirmesi ve halkın milli mücadele ruhunu zayıflatma çabalarına karşı, dönemin Şeyhülislam'ı İbrahim Haydarizade'nin himayesinde, Dr. Mazhar Osman ve arkadaşları tarafından Sultan Vahdeddin'in izniyle 5 Mart 1920'de İstanbul'da "Hilal-i Ahdar" adıyla kurulduğunu hatırlattı.

Başkan Çiftçi, bağımlılık türlerinin arttığına dikkat çekerek, Yeşilay'ın alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığına karşı mücadele ettiğini vurguladı. Bilimsel ve kanıta dayalı yöntemlerle bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay, Türkiye genelinde 120 şube ile faaliyet gösteriyor ve 97 ülkede bağımlılıkla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

Yeşilay Danışmanlık Merkezleri’nin (YEDAM) bağımlı bireylere ve onların yakınlarına ücretsiz psikolojik ve sosyal destek hizmeti verdiğini belirten Çiftçi, "Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunuyor ve 115 Danışma Hattı üzerinden hizmet veriyor" dedi. 2015 yılında kurulan YEDAM'larda uzman psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan ekiplerle çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Çiftçi, tütün, alkol, madde, internet ve kumar bağımlılığı ile ilgili sorun yaşayan herkesin YEDAM'a başvurabileceğini söyledi.

Aziz Çiftçi, ayrıca 6 Şubat depreminin ardından faaliyetlerine ara veren Hatay YEDAM’ın, 24 Nisan’da konteynerde yeniden açıldığını ve toplamda 179 danışanın başvuruda bulunduğunu açıkladı.

Şanlıurfa özelinde Yeşilay’ın çalışmalarını da paylaşan Çiftçi, 1 Haziran 2022 itibarıyla şubelerinin üye sayısını 42’den 177’ye, gönüllü sayısını ise 450’den 950’ye çıkardığını belirtti. 335 okulda yaklaşık 132 bin öğrenciye Türkiye Bağımlılıklarla Mücadele Eğitimi verdiklerini ifade eden Çiftçi, yaz Kuran kurslarında 9 bin öğrenciye teknoloji ve sağlıklı beslenme eğitimi sağladıklarını dile getirdi. Ayrıca, cezaevlerinde ve denetimli serbestlik müdürlüğünde düzenli eğitimler verildiği ve Şanlıurfa’nın 57 farklı noktasında Yeşilay ve YEDAM tanıtım faaliyetleri yapıldığı bildirildi.

Çiftçi, Yeşilay Şanlıurfa Spor Kulübü’nün yanı sıra çeşitli projelerle Şanlıurfa genelinde bağımlılıklarla mücadelede kapsamlı faaliyetler yürüttüklerini belirterek, "Şehrimizin ve ülkemizin geleceği olan gençlerin bağımlılık illetine bulaşmamaları için tüm gücümüzle sahada olacağız. Hiçbir gencimizi bu bağımlılık illetine feda etmeyeceğiz. 104 yıllık geçmişi olan bu cemiyete gönüllü ve destek olmalarını istirham ediyoruz," ifadelerini kullandı.

Çiftçi, Yeşilay’ın tüm özel ve önemli günlerde stant açarak bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yaptığını, Yeşilay Elçileri Projesi kapsamında 150 esnafa ulaşıp 70 esnafın Yeşilay Elçisi olduğunu da ekledi. Ayrıca, spor etkinlikleri,medya çalışmaları ve kamu kurumları ile işbirliği içinde yürütülen faaliyetlerle Yeşilay’ın her alanda aktif bir şekilde varlık gösterdiğini vurguladı.

Kaynak: kulis.tv