Başkan Bucak bu kez köşeye sıkıştı! Öcalan, konuyu meclise taşıdı

21 Ekim 2024 - 14:56

Siverek Belediyesi'nin 25 memur alımını DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi sundu.

Geçtiğimiz günlerde tartışma konusu olan Siverek Belediyesi’nin memur alımı eleştirilerin hedefi olmaya devam ediyor.  

Hem yerel hem de ulusal basında yankı uyandıran bu habere DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, sessiz kalmayarak meclise taşıdı.

ALINACAK MEMURLAR, AK PARTİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYINI DESTEKLEDİLER Mİ?

Yapılacak olan memur alımıyla ilgili konuşan Öcalan, ‘Seçim çalışmalarında AK Parti Belediye Başkan adayını destekleyen kişilerden seçildiği iddia edildiğinden Siverek Belediyesi’nin zabıta alım ilanında zabıtalık görev tanımıyla alakalı olmayan mezuniyet durumları aranması liyakatsiz atama, kişi kayırma ve kişiye özel ilan açıldığı iddialarını güçlendirmektedir” dedi.

MİLLETVEKİLİ ÖCALAN, BAKAN YERLİKAYA’YA BU SORULARI YÖNELTTİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle ilgili sorularını maddeler şeklinde sıralayan Milletvekili Öcalan, şu şekilde paylaştı;

 “16/10/2024’te Siverek Belediyesi kendi web sitesinden, ‘ Şanlıurfa ili Siverek Belediye Başkanlığı bünyesinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak istihdam edilmek üzere; Mahalli İdarelere İlk Defa Atanacaklara Dair Sınav ve Atama Yönetmeliği ile Belediye Zabıta Yönetmeliği hükümlerine göre aşağıda unvanı, sınıfı, derecesi, adedi, nitelikleri, KPSS puan türü, KPSS taban puanı ve diğer şartları taşımak kaydıyla, belirtilen boş kadrolara açıktan atama yoluyla memur ve zabıta memuru alımı yapılacaktır.’ şeklinde açıklama yaparak 25 memur alımına dair ilan metnini yayınlamıştır.

         Zabıtaların görevi; umuma açık alanların kontrolünü yapmak, denetim ile alakalı belgelerin düzenlemesini yaparak görevlendirildikleri bölgede kamu düzenini sağlamak, huzuru tesis etmek ve halk sağlığını korumaktır.

   ACABA ALINACAK KİŞİLER ÖNCEDEN BELLİ OLDUĞU İÇİN Mİ BÖYLE BİR KOŞUL SUNULUYOR

  Zabıta işe alım ilanlarında genellikle herhangi bir ön lisans ya da lisans mezunu olması şartı yer alır ve hangi bölümden mezun olduğuna yer verilmez.  Ancak; Siverek Belediyesi’nin 10 zabıta memuru alımı için jeoloji, inşaat, makine ve gıda mühendisliği mezunu olma, mimarlık mezunu olma, şehir ve bölge planlama bölümü mezunu olma ve veterinerlik mezunu olma gibi şartlar araması halkta ‘acaba alınacak kişiler önceden belli olduğu için mi böyle bir koşul sunuluyor’ algısı uyandırmış, tartışmalara neden olmuş ve yurttaşların konuya ilişkin kaygıları basına da yansımıştır.

  TÜM İDDİALAR YAPILACAK OLAN LİYAKATSİZ ATAMAYI DOĞRULUYOR 

Daha önce de 65 zabıta personeli olarak İŞKUR üzerinden işe alınan personellerin de seçim çalışmalarında AKP Belediye Başkan adayını destekleyen kişilerden seçildiği iddia edildiğinden Siverek Belediyesi’nin zabıta alım ilanında zabıtalık görev tanımıyla alakalı olmayan mezuniyet durumları aranması liyakatsiz atama, kişi kayırma ve kişiye özel ilan açıldığı iddialarını güçlendirmektedir.

BAKAN YERLİKAYA’YA SORDU

   Bu bağlamda;

1.      Siverek Belediyesi tarafından yayınlanan memur işe alımları bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

2.      Bakanlığınız tarafından belediyelerdeki zabıta işe alımları için herhangi bir mezuniyet koşulu belirlenmiş midir? Belirlenmişse belediyelerdeki zabıta alımları için aranan mezuniyet koşulu nedir?

3.      Siverek Belediyesi’nin zabıta alım koşullarında zabıtalık görev tanımı ile bağlantılı olmayan bölüm mezunlarının aranmasının gerekçesi nedir? Bakanlık olarak bu uygulamanın doğru bir uygulama olduğunu düşünüyor musunuz?

4.      Siverek Belediyesi’nin işe alımlarda adam kayırdığı ve kişiye özel ilan açtığı iddiaları doğru mudur?

5.      Bakanlık olarak Siverek Belediyesi’ndeki işe alımlarla ilgili şaibeleri ortadan kaldıracak herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?” sorularını yöneltti.



Kaynak: KÜBRA TOPAL/urfadeğişim