Aamir Khan'ın yaptığı bir kilo un yardımının içine 15 bin rupi yerleştirdiği iddiası
Sosyal medyada yer alan ve Teyit'e ihbar olarak gelen gönderilerde oyuncu Aamir Khan'ın yaptığı bir kilo un yardımının içine 15 bin rupi yerleştirdiği iddia edildi. Bu gönderilerden yalnız biri 56 bin kez beğeni ve 8 bin 200 retweet aldı. Aynı iddia, Sabah, Sözcü, Cumhuriyet, Hürriyet, Star, NTV, A Haber, Yeni Akit ve Takvim gibi birçok haber sitesinde de konu edildi.
Ancak iddia doğru değil. İddia, TikTok’ta paylaşılan bir videoya dayanıyor. Fakat ilgili videoda Aamir Khan’dan bahsedilmiyor.
Yardımı Aamir Khan yapmadıİddia, bir TikTok videosuna dayanıyor. Sameer Khan, 19 Nisan 2020 tarihli videoda birisinin un paketleri içerisine 15 bin rupi yerleştirdiğini anlatıyor. Fakat yapılan yardımı anlatırken Aamir Khan’dan bahsetmiyor.
“TikTok topluluğundan bir ricam var, lütfen bu videoyu olabildiğince paylaşın. Herhangi bir tanıtımını yapmadan muhtaç insanlara bağış yapan bir adama teşekkür etmek istiyorum. Bu bağışı şöhret kazanmamak için isimsiz olarak yaptı, ve şimdi kimse adını bilmiyor. Gece yarısı bir gecekondu mahallesinde buğday unu dağıtmak için bir kamyon geldi. Her bir kişi için 1 kg un olduğu söylendi, un miktarı çok az olduğu için birçok insan unu almaktan vazgeçti. Sadece gerçekten açlıktan ölmek üzere olan ihtiyaç sahipleri gittiler ve 1 kg un paketi aldılar. Ancak paketi evlerinde açtıklarında, içinde 15 bin rupi olduğunu gördüler.”
Teyit, videoyu doğrulamak için Sameer Khan’a ulaştı. Sameer Khan yalnızca duyduğu ilginç yardımı anlattığını, videoda yardımı yapan kişinin Aamir Khan olduğundan bahsetmediğini, videoda Aamir Khan’ın adının bile geçmediğini ifade etti.
The Quint isimli internet sitesi, Aamir Khan’ın tanıtım ekibine ulaşarak Aamir Khan’ın böyle bir yardım organize etmediği bilgisine ulaştı.
Ayrıca doğrulama platformu India Today, yardımın Aamir Khan tarafından yapıldığının asılsız olduğunu belirterek iddianın yanlış olduğunu ortaya koydu.
Aamir Khan ile ilgili iddialar yeni değilBu Aamir Khan ile ilgili ortaya atılan ilk iddia değil. Daha önce Aamir Khan’ın LÖSEV’e para yardımında bulunduğu iddia edildi ve Teyit tarafından yanlış olduğu ortaya kondu. Yakın zamanda ise benzer şekilde Aamir Khan’ın Covid-19 için para yardımında bulunduğu iddiası yalanlandı.
Sonuç olarak iddia doğru değil. İddia, TikTok’ta paylaşılan bir videoya dayanıyor. Fakat ilgili videoda Aamir Khan’dan bahsedilmiyor. Yardımı kimin yaptığı doğrulanamıyor. İddia, çarpıtmaya örnek.